hennafeest

Een goede vriendin van oudste gaat trouwen. Eigenlijk moet ik zeggen: IS al getrouwd want het burgerlijk huwelijk heeft een paar weken geleden al plaatsgevonden. Maar omdat het een Turks huwelijk betreft is dit niet het belangrijkste. Volgend weekend is het bruiloftsfeest waar groots voor wordt uitgepakt en afgelopen weekend was het hennafeest voor de dames. Voor beide feesten heb ik een uitnodiging en ik voel me zeer vereerd. Dochterlief heeft een belangrijke functie als Sağdıç, een soort hulp van de bruid, getuige en ceremoniemeester ineen. Zij heeft het vrijgezellenfeestje georganiseerd en de jurken mee uitgezocht, is mee naar de kapper geweest en dergelijke en tijdens de twee feesten heeft ze ceremoniële taken. Voor haar is het de derde of vierde Turkse bruiloft die ze mee gaat maken, voor mijzelf de eerste.

Het hennafeestje was dus zaterdagavond in het ouderlijk huis van de bruid. Als ik geweten had dat het zo’n uitbundig FEEST zou worden had ik wel wat anders aangetrokken, ik was eerlijk gezegd een beetje ‘underdressed’ temidden van die flamboyant uitgedoste dames. Maar eigenlijk maakte dat niet uit. Ik werd al snel de dansvloer opgetrokken en ging op in het feestgedruis. Er waren heerlijke hapjes en drankjes, er klonk leuke Turkse muziek en iedereen was vrolijk en gastvrij. Er waren familieleden uit Turkije, Duitsland en Nederland, vriendinnen van de familie en vriendinnen van de bruid en iedereen mengde zich heel vanzelfsprekend met elkaar. We dansten de Halay met de pinken aan elkaar gehaakt en de Horon met de handen in elkaar gevlochten en ook al deed ik het voor het eerst, het ging heel gemakkelijk (ik heb talent natuurlijk 😉

Op een gegeven moment ging de bruid naar boven met haar vriendinnen en bleef de bruidegom in de kring op haar wachten. Terwijl een muzikant liederen zong en de Saz bespeelde, kleedde de bruid zich, met behulp van de vriendinnen, om in traditionele kledij. Het licht ging uit en de bruid kwam temidden van haar vriendinnen, die allemaal kaarsjes in hun handen droegen en bloemenkransjes in hun haar, in de kring zitten naast de bruidegom. Alle vrouwen begonnen te zingen, het was heel sprookjesachtig en sfeervol. Vervolgens werden de handen van de bruid met henna bestreken en met een soort wantjes bedekt.

De gasten mochten zelf kiezen of ze henna op hun handen wilden of een doosje met henna mee wilden naar huis. Ik heb voor het doosje gekozen (want het is een heel mooi doosje). Na het hennaritueel nam de bruidegom afscheid van alle dames en werd er verder gefeest.

(ik plaats hier nog enkele nagekomen foto’s)

Ik vond het heel bijzonder om mee te maken. Volgende week wordt het nóg uitbundiger heb ik begrepen en dan mag EJ ook mee 🙂

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in feesten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op hennafeest

 1. Zeer zeker bijzonder! En wat een leuke foto’s!

 2. renesmurf zegt:

  Dat lijkt me inderdaad heel bijzonder om mee te maken.
  En je omschrijft het ook zo mooi, alsof je niet echt een idee had wat je te wachten stond.
  En je genoot.

 3. gerrit zegt:

  Ik had wel eens van de term ‘hennafeest’ gehoord. Nu kan ik het plaatsen. Mooi, dat jij dat mag meemaken.

 4. collistar zegt:

  Ja het was super gezellig, nu nog een jurk voor a.s zondag! X loes

 5. Desire zegt:

  Weer eens wat anders dan een Nederlands vrijgezellenfeest, leuk! En leuk dat je erbij mocht zijn, een hele ervaring rijker 😀

 6. HansDeZwans zegt:

  Een ander feest van een andere cultuur. Leuk om mee te maken. Persoonlijk zou ik niet echt lang naar Turkse muziek kunnen luisteren maar je zit dan in een bepaalde sfeer en dan zal dat wel lukken. Ik ben benieuwd naar het huwelijk. Niet te zat zou ik zeggen of wordt er geen alcohol gedronken.

 7. Alice zegt:

  wat leuk ! en dan een mooi doosje als aandenken

 8. Billy zegt:

  dit zal wellicht een hele ervaring geweest zijn, Lien
  De vrouwen waren inderdaad kleurrijk uitgedost!

 9. Bertie zegt:

  Enig om mee te maken, die kans nam je natuurlijk met beide handen aan. Het ziet er prachtig uit!
  Hoe gaat het er aan toe bij de mannenvrijgezellen?
  Dit was in ieder geval niet te vergelijken met Nederlandse vrijgezellenfeesten, begrijp ik. Nou zijn die niet altijd om over naar huis te schrijven…

  • lien zegt:

   De bruidegom en zijn vrienden hebben ook hun feestje gehad maar ik weet niet precies op welke manier. De henna avond was overigens niet het vrijgezellenfeest hoor, dat hebben ze hiervoor al gevierd.

 10. Oooh dat zou ik ook wel eens mee willen maken. Wat een sprookje.
  Ik herken ook een dame en volgens mij was zij ook eens op een feest van jou.
  Groetjes.

 11. Mrs. T. zegt:

  Lijkt me een heel mooie traditie om ‘ns een keer mee te maken. Leuk dat je er bij mocht zijn!

 12. Thérèse zegt:

  Fantastisch om mee te maken. Daarbij vallen onze feesten wat tegen eigenlijk. Zo mooi zo enthousiast en zo gastvrij. En genieten hoor op het echte feest, dan ben je zo vast wat in de stemming.

 13. Pingback: Turkse bruiloft | Logging Lina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s