Madrid

We waren in Madrid, EJ en ik. Vijf dagen lang. Een gezellige, levendige stad. En een makkelijk beloopbare stad. Als je moe werd was er bovendien de metro. Of de bus. Jammer dat het zo vaak regende maar ja, je kunt niet alles hebben en tussen de buien door scheen de zon.

Op dinsdag 1 mei, de dag van de arbeid, waren alle musea en winkels gesloten en op 2 mei wordt daar meestal nog een vrije dag aan vastgeplakt. Vooral ’s avonds was te merken dat er veel mensen vrij waren. Wat een flanerende menigte! Op 29 en 30 april was het lang zo druk niet.

Wat doe je op zo’n dag als 1 mei wanneer alles gesloten is? Dan ga je naar het Retiro Park bijvoorbeeld, een heerlijke oase in de stad waar jong en oud zich vermaakt. Alle kastanjebomen staan er prachtig in bloei en plotseling kom je daar bij het Palacio de Cristál, midden in Madrid een bekend gezicht tegen. De adjunct directeur van mijn vorige school, samen met haar man. Wat is de wereld toch klein. In het Retiro Park is het ‘Bos der afwezigen’ aangelegd. 192 cipressen en olijfbomen zijn er geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen op treinen in het nabij gelegen Atocha station op 11 maart 2004.

Woensdag was het de zonnigste dag en bleef het volledig droog. Dat was wel fijn voor de Madrilenen want wat was het druk op Puerto del Sol. ‘Wat is hier aan de hand?’ vroeg ik aan een meneer naast me. ‘Dos de Mayo, Dos de Mayo,’ kregen wij te horen en een hele uitleg in het Spaans (er blijken niet zoveel Engels sprekende Madrilenen te zijn). Er stond van alles te gebeuren. We hebben dat allemaal maar niet afgewacht maar dat 2 mei een bijzondere dag is, de dag van de opstand tegen de troepen van Napoleon, was ons intussen wel duidelijk.

Trouwens, op 2 mei was het dit jaar dubbel feest want ook Real Madrid werd ’s avonds kampioen en dat hebben we ’s nachts geweten:

Toet toet -Toet toet toet-Toet toet toet toet-Toet toet. Klonk het achter elkaar door.

In het station Atocha is een botanische tuin aangelegd. Wat een idee! En wat verrassend want de buitenkant van het station staat volledig in de steigers en ziet er niet uit op dit moment.

Natuurlijk hebben we (behalve op 1 mei) ook musea bezocht. Ik had me voorgenomen het Prado maar over te slaan want daar is zo verschrikkelijk veel te zien, daar zou ik maar gek van worden. Maar raar genoeg zijn we daar toch ook binnen geweest. Want er stond helemaal geen rij. En ja, waarschijnlijk komen we geen tweede keer in Madrid, dus…We zijn gewoon naar de zalen gegaan met de stukken die ik wilde zien. En meer niet.

Museum Reina Sofia deed me erg denken aan Centre Pompidou in Parijs. Moderne kunst met Picasso’s en Miro’s. Guernica is daar te zien onder andere. Dat schilderij mocht niet gefotografeerd worden. Maar deze wel:

Een cadeautje vond ik de twee(!) tentoonstellingen van Chagall. De eerste die we bezochten was in de Fundación Caja Madrid en deze was gratis toegankelijk. En de laatste dag (gisteren) bezochten we de tentoonstelling van Chagall in het Museum Thyssen-Bornemisza. Geweldig om te zien. Ik word helemaal blij van die kleurrijke kunst van Chagall. De violist uit het Stedelijk Museum Amsterdam hing er ook en Solitude, de man met de torarol, die pasgeleden ook in de Nieuwe Kerk hing tijdens de tentoonstelling over het Jodendom. Dat schilderij hing daar maar zes weken en was net weggehaald toen Marjon en ik daar waren. Extra leuk om dit werk nu in Madrid tegen te komen.

Ja, ja mensen maakt u zich maar geen zorgen. EJ vond het ook allemaal heel gezellig hoor! Hij is dan wel niet zo’n kunst- en museumliefhebber maar hij was wel mooi met lien op stap in Madrid! Hoe leuk is dat?

Dit bericht werd geplaatst in kunst/cultuur, vakantie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Madrid

 1. Bertie zegt:

  Met Lien op stap zijnde zal EJ onderussen toch wel wat opgestoken hebben van kunst? ☺

 2. Mrs. T. zegt:

  Oh wat mooi zeg allemaal. Madrid. Misschien moet ik daar ook maar ‘ns een keer heen.

 3. iliveformydreams zegt:

  Gaaf, daar wil ik ook ooit nog eens heen! Mooie foto’s.

 4. Wondelgijn zegt:

  Daar ben ik nu nog nooit geweest, hè…. Madrid. Maar ik begin er wel zin in te krijgen… Eigenlijk… 😉

 5. Wieneke zegt:

  Ja, Madrid is een heel leuke stad. Veel te doen, veel te zien. Apart park, dat Retiro. Je kunt er weer even tegen qua kunst en cultuur, Lien. En EJ vast ook ! Hahahahaha…..

 6. RenéSmurf zegt:

  Ik ben er nog nooit geweest!
  Jammer van de regen, bijzonder dat je een bekende tegenkomt.
  En fijn dat je zo genoten hebt!
  Zo merk je niks van de crisis, die toch in Spanje erg heftig is.

 7. Billy zegt:

  ik ben er ook nog nooit geweest, maar m’n nichtje/petekind woont in Barcelona en is ook al in Madrid geweest met haar zusje. Veel foto’s herken ik dus wel. Volgens haar één van de mooiste steden van Europa, en ze kan het wel weten want is al in heel veel plaatsen geweest…

  Groetjes!

 8. lien zegt:

  Je nichtje boft maar. Barcelona is ook prachtig!

 9. botervliegje zegt:

  ja Barcelona daar hoor je mensen nog weleens over als zij een stedentrip maken maar over Madrid toch minder. Wat slim om alleen de dingen te gaan zien die je ook echt wilde zien in het Prado.

 10. Desire zegt:

  Ik hou wel van levendige en gezellige steden, Amsterdam is er één van. Madrid ziet er ook tof uit. Bijzonder apart schilderij trouwens, de Guernica van Picasso.Helaas is mijn partner wat stedentrips betreft minder reislustig, dus de bruisende steden buiten Nederland heb ik nog niet mogen bezichtigen. Maar wie weet, wat niet is kan nog komen. Al dan niet met partner 😉

 11. Noofs zegt:

  Wat een prachtige reis heb je gemaakt naar Madrid. En dankzij je mooie foto’s konden wij ook meegenieten 🙂

 12. DharSon zegt:

  O waat heerlijk! Ik zit al een tijdje te asen om naar Madrid te gaan. Wat ziet het er leuk uit daar. Krijg steeds meer zin 🙂

 13. karincreatief zegt:

  Wat een mooi verslag. In zo’n stad is zoveel te beleven dat het ook zonder zon heel zonnig kan zijn.

 14. gerrit zegt:

  Mooie reportage. Ik hoor mensen in mijn omgeving meestal over Barcelona, Sevilla en Valencia. Madrid eigenlijk niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s