Tonio

Afgelopen week heb ik het boek gelezen waar ik al een jaar tegenaan hikte maar waarvan ik wist dat ik het ooit wílde lezen: Tonio van A.F.Th. van der Heijden. Het boek over de dood van zijn zoon, het enige kind van hem en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich.

De grootste angst die je als ouder hebt, je kind verliezen, wordt voor hen onherroepelijk werkelijkheid. Tonio is een van de meest indrukwekkende romans die ik de laatste jaren gelezen heb. Een boek dat ik niet weg kon leggen en dat mij als buitenstaander een intieme kijk gaf in een gezinsleven met al zijn ups en downs en in de meest rauwe rouw. Adri van der Heijden kón niet anders dan deze requiemroman schrijven. En dat begrijp ik. Hij reconstrueert het leven en de laatste dagen en uren van zijn kind in een wanhopige poging het lot een andere wending te laten nemen. Het gekke is dat je als lezer, tegen beter weten in, ook blijft hopen. Gisteravond heb ik het laatste gedeelte gelezen in de auto op weg naar een familiefeestje. Ik realiseer me nu pas dat het 15 juni was, de dag waarop Tonio 24 jaar geworden zou zijn.

Dit bericht werd geplaatst in boeken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Tonio

 1. aargh zegt:

  Het moet een mooi boek zijn maar ik zit dus nog in de fase van ertegenaan hikken. Ik kan me het verdriet en de wanhoop zo goed voorstellen. Misschien als mijn kinderen niet meer die leeftijd hebben.

 2. botervliegje zegt:

  en dan ga je het einde van zo’n boek lezen op weg naar een feestje? Dat feestje gaf hopelijk daarna veel afleiding?

 3. RenéSmurf zegt:

  Lijkt me zeer indrukwekkend, hij heeft ook niet voor niks zo`n prijs gewonnen natuurlijk.
  En toch, wat stelt het nou voor, als je je kind verloren hebt heeft je leven een enorme deuk,

 4. Mrs. T. zegt:

  Lijkt me zeer indrukwekkend.

 5. Bertie zegt:

  Het gegeven ken ik, ook las ik een interview dat hij onlangs gaf. Ik ben huiverig om er aan te beginnen; hij schrijft van die lijvige werken en dan met dit onderwerp. Het gegeven klinkt wanhopig en dat is het misschien ook wel: een poging om hun kind te ‘bewaren’.
  Heel triest.
  Misschien begin ik er een dezer dagen aan.

 6. gerrit zegt:

  Ik ben niet zo van de autobiografie. Maar dat hoeft niks te zeggen over de kwaliteit van hoe iemand schrijft.

 7. Wieneke zegt:

  Ik zet het op de bieblijst. Ik denk niet dat ik het boek kan waarderen, omdat ergens in mijn achterhoofd toch het woordje ‘exhibitionisme’ blijft zeuren. Maar ik ga het zeker proberen.

 8. Leo's mening zegt:

  Als erkend watje van de bovenste plank zal ik het boek niet lezen. Het zou me teveel ontroeren en angstig maken. Je bent vader of je bent het niet en die angst voor wat zou kunnen gebeuren, maakt dat ik dan nooit meer kon slapen. Nee, laat mij maar een boek lezen met een meer wetenschappelijke, vrolijke, spannende of opwindende inhoud, niet dit soort teksten, hoe mooi het ongetwijfeld zal zijn hoor….

 9. DharSon zegt:

  Nog niet eerder van gehoord, maar klinkt heel indrukwekkend. Maar weet niet of ik het zou lezen., moeilijk onderwerp.

 10. Wondelgijn zegt:

  Mijn lief heeft het al gelezen. Ik ben bang om eraan te beginnen. Bang voor de emotie en de indruk. Ik ben dus nog moed aan het verzamelen….

 11. karincreatief zegt:

  Het boek heb ik hier ook staan en durf er nog niet aan te beginnen. Misschien wel nooit.

 12. HansDeZwans zegt:

  Bedankt voor de tip. Ik vind het altijd fijn als men boeken aanprijst die echt goed zijn, zo kan ik mijn collectie aanvullen.

 13. Thérèse zegt:

  Ik durf het ook niet, droom al vaak van zulke vreselijke dingen. Het is misschien wel beter voor mij om het niet te doen.

 14. desire1966 zegt:

  Oei en slik. Want zeker weten een brok in mijn keel en fikse hoofdpijn als ik het ga lezen. Lijkt me een boek waar je aan toe moet zijn, misschien als ik een lange tijd helemaal alleen ben. Kan ik me emotioneel helemaal laten gaan 😉

 15. desire1966 zegt:

  Hee Lien, nog even OT (kon geen emailadres ontdekken):
  Mijn oude weblog is – net als die van jou – weer in de lucht. Maar compleet anders dan achtergelaten natuurlijk. Ik zag dat op jouw oude blog de archieven en categorieën zichtbaar zijn, zou je mij kunnen uitleggen hoe ik dat voor elkaar kriijg? Tis één en al abracadabra bij weblog … alvast bedankt!

 16. Jeetje het lijkt mij een erg indrukwekkend boek.
  Ik zet hem op mijn to-read-list 🙂
  Bedankt voor de tip!!

 17. lien zegt:

  Tonio is genomineerd voor de NS publieksprijs. U kunt er op stemmen
  http://nspublieksprijs.nl/boek/tonio
  Mocht het boek winnen dan gaat het prijzengeld naar de vereniging voor verkeersslachtoffers.

 18. Charlotte zegt:

  Een zeer indrukwekkend boek,dat tot het laatst boeit .Had het uit de leeszaal;maar heb het nu zelf besteld.Vind het een rijk bezit ,dit boek in mijn boekenkast te hebben.
  Vind het moeilijk te begrijpen,dat de moeder van Tonio achter in de auto het boek van haar man heeft uitgelezen op weg naar een feestje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s