langstuderen

Goed, we zijn weer thuis en het lieve leventje gaat weer beginnen. Zoonlief heeft de langstudeerboete binnen. Naïef misschien, maar we staken de kop in het zand. Het zou toch wel afgeblazen worden. Bovendien waren zowel zoon als ikzelf ervan uitgegaan dat deze maatregel zou gelden voor studenten die nú met een studie beginnen, wél zo eerlijk, en niet voor studenten die al halverwege of nog verder zijn en (door wat voor omstandigheden dan ook) langer studeren. Of hij maar eventjes zo’n 5000 euro op wil hoesten! Bovenop het reguliere collegegeld (wat met 1771,00 euro ook al niet mis is) komt de boete van ruim 3000 euro. Naast zijn studie werkt hij gemiddeld 3 dagen per week, hij heeft het gevoel dat-ie dat nu voor niets doet. Waarom nog studeren als het je zoveel gaat kosten? En je hebt niet eens baangarantie. Hoezo kenniseconomie? Hij gaat wel full-time badkamers verkopen, niets mis mee. Onze zoon is niet de enige, er schijnen 70.000 studenten de dupe te worden van deze ‘koste wat het kost’ doorgedrukte maatregel om de staatskas op termijn met 400 miljoen te kunnen spekken.

Dit bericht werd geplaatst in familie, nieuws en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op langstuderen

 1. Mrs. T. zegt:

  Ik vind de langstudeerboete niet zo heel erg gek eigenlijk, maar er moet zeker naar de redenen van dat lang studeren gekeken worden. En verder vind ik inderdaad dat je deze niet kunt opleggen aan mensen die al aan het studeren waren.

 2. Wondelgijn zegt:

  Vertel mij wat…. Hier ook een met een ‘langstudeer’-boete! Ergerlijk, want als er iemand is die ‘smooth’ door het studeervak heen dendert, dan is het die oudste van ons wel! Maar ja, hij heeft eerst een jaar HBO gedaan (om zijn propedeuse te halen voordat hij naar de universiteit mocht) en dat jaar wordt gewoon meegeteld… En nu is hij dus een student met een langstudeerboete! Idioot! Echt!! Grrrrrrrr

 3. RenéSmurf zegt:

  We zullen zien hoe lang dat stand houdt.
  Alles wordt maar duurder en de kosten gaan omhoog.
  Vervelend.

 4. aargh zegt:

  Daar zullen heel wat jongeren en hun ouders op het ogenblik wakker van liggen. Ik ben goed misselijk van het kabinet dat dit op zijn geweten heeft, laten we duidelijk zijn op 12 september..

 5. Billy zegt:

  lijkt me een heel asociale maatregel…

 6. Desire zegt:

  Aan deze kant ook een neef die een boete kreeg 😦
  Een oneerlijke maatregel voor diegenen die al lekker op weg waren met hun studie, alsof je zulke bedragen zo even uit je portomonnee trekt … grmbl!

 7. botervliegje zegt:

  wat een tegenvaller. En zo oneerlijk.

 8. Bertie zegt:

  Ik ben het eens met Mrs T. Dit is een rare manier van doen , waarom het terugdraaien of aanpassen van de regel niet lukt, vraag ik me af.

 9. Wieneke zegt:

  Oei, dat is een heleboel geld, zeg. Ik vind dat een nieuwe maatregel altijd moet gelden voor nieuwe gevallen. Dan is iedereen vooraf goed gewaarschuwd. Je zou wel voor reeds studerenden – die echt aan het slabakken zijn – een forse stok achter de deur mogen neerzetten.
  De reden van het langer studeren moet uiteraard goed bekeken en meegewogen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s